søndag 19. april 2009

Hillsborough tragedien


He dåkke sett på sann dagsrevyen og sann i de siste so he dåkke sikkert sett at no e de gått 20 år sida Hillsborough tragedien, der 96 Liverpool-supportera vart drept. De e ei sjikkeli trist historie also, ei skal erli innrømme at ei grein... Bladt anna vart syskenbarnet til Steven Gerrard derpt der, jean paul va berre ti år gammal tenk på de!
To miutt stillheit onder kampen mot blackburn
Hillsborough-tragedien var en tribuneulykke den 15. april 1989 som tok livet av 96 mennesker.
Denne dagen skulle de engelske fotballklubbene Liverpool og Nottingham Forest møtes i FA-cupens semifinale. Kampen skulle spilles på nøytral bane, nemlig Hillsborough Stadium i Sheffield. For å unngå tribunebråk ble lagenes supportere adskilt og for å unngå storming av banen hadde de fleste engelske fotballarenaer på denne tiden gjerder rundt banen.
Under sjøve tragedia
På grunn av store trafikkproblemer ankom Liverpool-tilhengerne mye senere enn vanlig. Et drøyt kvarter før avspark var det blitt stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet da at det kunne bli bråk og bestemte seg for å åpne portene til enda en inngang, slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen (hvor mange ikke hadde billett) skulle inn på den allerede overfylte tribunen. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene.

Utafor Anfield e de fleire sanne minnesmerke, her e lista over alle dei døde, me alder...
Politiet merket ikke dette før klokken 15.06 siden mange fans hadde åpnet en liten port i gjerdet og kom seg unna. I tillegg hadde andre fans klatret over gjerdet og stormet ut på banen og slik kom seg unna. Politiet og hjelpearbeidene ble fullstendig overrumplet av katastrofens omfang. Fansen hjalp hverandre, noen prøvde hjerte-lungeredning mens andre lagde provisoriske bårer av reklameskiltene.
Det ble senere satt opp et minnesmerke for de omkomne utenfor Liverpools hjemmearena Anfield. Tragedien førte til at en gransking ble satt i gang, og den såkalte Taylor-rapporten konkluderte med at alle fotballarenaer i Storbritannia måtte bygges om til å ha kun sitteplasser, samt at gjerdene rundt banene måtte fjernes.

Mistet fetteren
Liverpool-kapteinen Steven Gerrard mistet sin fetter i Hillsborough-tragedien for snart 20 år siden. Å se reaksjonene til hans far, mor og min egen familie har inspirert meg og hjulpet meg til å bli den spilleren jeg er i dag, sier Gerrar til The Guarduan.
Gerrards fetter Jon-Paul Gilholey var 10 år den gangen, og yngst av de 96 som omkom i tragedien på Hillsborough 15. april 1989.
Gerrard, ni år den gangen, var selv ikke på kampen i Sheffield, men så det hele direkte på TV.
- Jeg var sjokkert og tynget av sorg, sier han. Da han gikk til sengs den kvelden, håpet han bare at ingen han kjente, var blant de omkomne eller skadde.
Minnemarkeringer
Nå deltar han i minnemarkeringene som blir arrangert i forbindelse med at det er 20 år siden tragedien.
Jeg møter Jon-Pauls familie der, og det er godt å dele minnene med dem. Og det er også godt å kunne møte andre i samme situasjon, sier Gerrard.
Liverpool-kapteinen skryter også over hvordan klubben har taklet årene etter tragedien.
- Denne klubben har kjempet for rettferdighet hele tiden, og vil fortsette med det. Det er viktig at de som omkom, blir husket som de menneskene de var, og ikke bare som et nummer blant de 96", sier Gerrard.
Han var skadet og spilte ikke mot Blackburn lørdag. Da begynte kampen met to minutters stillet til minne om ofrene.
Video: Gerrard snakker ut: http://images.google.no/imgres?imgurl=http://www.nrksport.no/contentfile/file/1.6382468!f169CropList/img650x367.jpg&imgrefurl=http://www.nrksport.no/fotball/premier_league/1.6563322&usg=__WJv1xCA7dbEMLxvIsFE6Ei9M_wM=&h=367&w=650&sz=54&hl=no&start=11&um=1&tbnid=cunWuhdW7F1eWM:&tbnh=77&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3DHillsborough-tragedien%26hl%3Dno%26rlz%3D1T4SUNA_enNO293NO293%26um%3D1
Andre filma finn du blandt anna på Youtube, der dokoumentaren for 20-års jubileet ligge (der e han Stian me!!) Åsso på dinne adressa her: http://www.liverpoolfc.tv/lfc_story/memorial/
de va faktisk so stille på stadion at en konne høyre en mobil ringe, de e ganske utruli!

Ingen kommentarer: